MOMENTKRACHTVRIJE  WERKING

Dat is een hele mond vol. Momentkrachten? Wat zijn dat. Ben je bekend met een breekijzer?

Nou, daar kun je die momentkrachten mee vergelijken. Spijkers ermee uit houten vloeren trekken en zo. Waarom is dit van belang als het gaat om het ophangen van schilderijtje of iets ander aan een dunwandige, holle muur?

ZOIETS DOE JE IN PRINCIPE NIET!

Dit vanwege de extreme krachten die in zo’n ophangpunt kunnen optreden. Deze gevreesde hefboom- of breekijzerwerking heeft de gipsplaatfabrikanten er van het begin af aan al ertoe aangezet het gebruik van spijkers, schroeven, pluggen of wat dan ook in gipsplaatwanden af te raden en zelfs te ontmoedigen. Gips is een geweldig afwerkingsmateriaal.  Echter geen constructie materiaal zoals hout, steen of ijzer.

Vandaar ook dat er niets in de handel verkrijgbaar was en mensen, die thuis iets aan de muur willen hebben en nooit over dit verhaal gehoord hebben zich maar een beetje moeten behelpen.

De onderstaande tekening laat zien hoe een en ander werkt.  Links een afbeelding van een plug, schroef of spijker, altans de doorsnede of het gedeelte ervan waar de genoemde momentkrachten op werken Zoals je ziet leunt de voorzijde van de plug, het steunpunt waar je iets aan wil ophangen, aan de voorkant twee, drie of vier keer of meer zo zwaar op dat steunpunt dan de te dragen last groot is. Dat is het probleem bij dunwandige ophanging

Als dit interne steunvlat van gips is, waarvan de meeste holle wanden gemaakt zijn,  zorgt de hefboom of breekijzerwerking ervoor dat een gewone plug, schroef of spijker, zomaar, plots en zonder enige waarschuwing uit de wand kan losschieten. Dat kan meteen al gebeuren. Na een kwartier of geduldig na 5 jaar. Gips is geen betrouwbaar constructiemateriaal! Dat weet iedere deskundige.

De rechter tekening geeft de krachten weer zoals die werken bij krachtafsteuning op de achterkant van het wandmateriaal.  Deze wijze van afsteuning neutraliseert  de eerder genoemde potentieel gevaarlijke momentkracht werking.  De Happy Hook is naast de in de VS poulaire Monkey Hook het enige ophang systeem dat aan dit momentkrachtvrije en veilige criterium voldoet. 

Hazard free we guarantee.

 

Nu zijn er in de handel, al sinds enige tijd, zogenaamde ‘holle wand’pluggen verkrijgbaar die dit losschieten van ophangpunt voorkomt. Ze komen in verschillende uitvoeringen en maten. De werking van deze pluggen is gebaseert op het maken van een verdikking of prop achter de wand zodat de plug onder de bovenbeschreven momentkrachtwerking er niet plotsklaps uit mag schieten. Ze vereisen kennis van zaken, voorbereiding en mogen eigelijk niet ondeskundig worden aangebracht

De werking van een momentkracht vrije ontwerp zoals het  Happy Hooky (r) en de Monkey Hook (VS) vormen een aparte catagorie superieur aan welke plug dan ook’. Die hebben daar geen last van.

 

 GEFELICITEERD MET DE AANKOOP

Voor alle hollewand pluggen heb je een 10 mm boor nodig en daarbij minimaal 30 mm vrije ruimte ruimte achter de wand! Het  circulaire ontwerp van de Happy Hooky (r) heeft dat nadeel niet!  Het maakt de kortst mogelijke route van maar 4 mm langs de achterkant van de wand. Het laat ook geen schade na! Het gaatje dat een Happy Hook na gebruik achterlaat is maar 3 mm. Eenvoudig te dichten. Zoals ze dat vroeger deden. Een beetje witbrood tussen de vingers tot een piepklein bolletje rollen en dan in dat gaatje duwen. Een beetje tandpasta kan ook weken. Bij een gat van 10 mm lukt dat niet meer.   Dat blijf je altijd hardnekkig zien.